



Mąka Lniana - Ol'Vita 250g

Mąka lniana to produkt, który cieszy się rosnącą popularnością wśród osób poszukujących zdrowych i naturalnych składników do codziennej diety. Dzięki bogactwu wartości odżywczych mąka lniana znajduje zastosowanie w kuchni jako doskonały zamiennik tradycyjnych mąk, szczególnie w diecie bezglutenowej oraz niskowęglowodanowej. Co więcej, mąka lniana odtłuszczona stanowi świetny wybór dla osób dbających o linię i poszukujących lekkich, ale pożywnych rozwiązań.
Mąka lniana – źródło cennych aminokwasów
Mąka lniana to prawdziwe bogactwo składników odżywczych, które czyni ją wyjątkowym produktem na tle innych mąk. Zawiera cenne, niezbędne aminokwasy egzogenne takie jak leucyna, lizyna, fenyloalanina oraz tryptofan, których organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie syntetyzować, dlatego muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Aminokwasy te pełnią kluczową funkcję w budowie białek, wspomagając regenerację tkanek oraz procesy metaboliczne. Leucyna wpływa na regenerację mięśni i jest szczególnie ważna dla osób aktywnych fizycznie, natomiast lizyna wspiera wchłanianie wapnia, wpływając na zdrowie kości i układ odpornościowy. Fenyloalanina z kolei bierze udział w produkcji dopaminy – neurotransmitera odpowiedzialnego za nastrój i motywację, a tryptofan przyczynia się do produkcji serotoniny, co wpływa na poprawę jakości snu oraz samopoczucia.
Mąka lniana zawiera:
- aminokwasy egzogenne biorące udział w regulowaniu gospodarki hormonalnej organizmu oraz korzystnie wpływają na wzrok i kondycję skóry;
- witaminy z grupy B (głównie B1), które dbają o układ nerwowy i poprawną przemianę materii;
- błonniki – korzystnie wpływają na układ pokarmowy, poprawiają perystaltykę jelit i stanowią pożywkę dla dobrych bakterii;
- śluzy – działają osłonowo na błony (wyściółkę) przewodu pokarmowego;
- mikroelementy (mangan, magnez, fosfor, miedź i selen) – poprawiają funkcjonowanie całego organizmu;
- lignany – poprawiają gospodarkę hormonalną, łagodzą objawy okresu menopauzy u kobiet.
Mąka lniana odtłuszczona – zastosowanie w diecie
Ta aromatyczna mąka doskonale zastępuje jajko w wypiekach dla wegan i osób uczulonych na jaja. Zawiera śluzy, które doskonale scalają ciasto. Ponadto mąka lniana odtłuszczona jest wyjątkowo bogata w białko, przy jednocześnie niskim udziale węglowodanów. Wysoka zawartość białka sprawia, że mąka lniana jest idealnym elementem diety niskowęglowodanowej, doskonale sprawdzającym się zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich wypiekach.
Zastosowanie:
- mąkę lnianą możemy zastępować jako w wypiekach (2 łyżki maki +3 łyżki wody = 1 jajko);
- doskonała do wypieków chleba i ciast zarówno słodkich, jak i wytrawnych;
- jest lekka i nie wymaga obróbki termicznej;
- stanowi wartościowy dodatek do musli, jogurtów i koktajli.
Skład:
100% mąka z częściowo odtłuszczonych ziaren lnu.
Zainteresowały Cię produkty, które oferuje nasz sklep z naturalnymi olejami i zdrową żywnością? Sprawdź:
Szczegóły produktu
- Bez glutenu
- Tak.
- 100% naturalny
- Nie zawiera wzmacniaczy smaku, konserwantów, sztucznych barwników i żadnych innych chemicznych dodatków.
- Wartość energetyczna / 100 g
- kcal 334,8 (1415 kJ)
- Wymaga obróbki termicznej
- NIE
- Białko w 100 g
- 42 g
- Tłuszcz w 100 g
- 6 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1 g)
- Węglowodany w 100 g
- 28 g (w tym cukry - 1 g)
- Kraj pochodzenia:
- Wyprodukowano w Polsce (Kraj pochodzenia surowca użytego do produkcji mąki jest inny niż kraj pochodzenia mąki)
Zobacz także


Siemię Lniane Złociste, niemielone - całe...

Siemię Lniane Brązowe, niemielone - całe...

Siemię Lniane Złociste Odtłuszczone...
9 innych produktów w tej samej kategorii:

Mąka z Pestek Dyni - Ol'Vita 250g

Migdał Mielony 250 g - Ol'Vita

ZERO WASTE Mąka Kokosowa 200g

Maca Korzeń w Proszku BIO, Bio Planet

Mąka Kokosowa - Ol'Vita

Mąka Sezamowa - Ol'Vita 250 g

Mąka Migdałowa - Ol'Vita 250 g

Mąka Arachidowa - Ol'Vita 250g

Opinie (0)