Sok z Kapusty Czerwonej - kiszonej i Moringi, ekologiczny, Biofood

Sok z Kapusty Czerwonej kiszonej i Moringi, ekologiczny, Biofood

5,88 zł

Sok z czerwonej kapusty kiszonej wzbogacony moringą - to doskonałe połączenie sprawia, że ten pyszny sok dostarcza ogromnej ilości substancji odżywczych i prozdrowotnych. Dzięki temu stanowi on doskonałą profilaktykę wielu chorób cywilizacyjnych oraz wykazuje działanie chemoprewencyjne. Wzmacnia organizm, pobudza detoksykację, wspiera pracę serca i poprawia gospodarkę insulinową organizmu.

Zwycięzca targów Natura Food 2017 dla najlepszego produktu ekologicznego!

Natura Food 2017 - Złoty Medal
Indeks
bio-kapmorin-200
Pojemność
  • 200 ml
Brak na stanie

Sok z Kapusty Czerwonej kiszonej i Moringi

Kapusta + Moringa kiszona -  100% sok ekologiczny tłoczony.

Łączy w sobie kardioprotekcyjne, przeciwcukrzycowe i  przeciwzapalne właściwości moringi z wspomagającymi detoksykację i przeciwnowotworowymi właściwościami kapusty czerwonej. Odpowiedzialne za te właściwości fitoskładniki stają się łatwiej przyswajalne dla organizmu dzięki zastosowanemu procesowi kiszenia.

Czerwona kapusta

To niepozorne warzywo stanowi bardzo bogate źródło wielu cennych, naturalnych substancji. Zawiera między innymi:

  • Glukozynolany – które, łatwo ulegają hydrolizie do izotiocyjanów i indoli, które wpływają na aktywację tzw. enzymów detoksykacji, hamują podziały komórek nowotworowych i usprawniają pracę układu odpornościowego! Pobudzanie syntezy enzymów odtruwających usprawnia neutralizowanie i wydalanie z organizmu czynników mutagennych i rakotwórczych. Dzięki tej właściwości możemy kapustę czerwoną zaliczyć do roślin nie tylko wspomagających detoksykację, ale również chroniących DNA komórek przed uszkodzeniem i mutacjami. To efektywne działanie prowadzi do zmniejszenia ryzyka powstania raka.
  • Związki polifenolowe (głównie flawonoidy) - mają istotne znaczenie w profilaktyce wielu schorzeń i chorób cywilizacyjnych dzięki ochronie przed wolnymi rodnikami.
  • Witaminy: C, K, A oraz wit. z grupy B w tym kwas foliowy.
  • Składniki mineralne (mangan, potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo).
  • Błonnik.
  • Antocyjany – czyli naturalne barwniki roślinne w wielu badaniach wykazują biologiczną aktywność przeciwnowotworową. To związki całkowicie bezpieczne i nietoksyczne, dzięki czemu mogą być stosowane długoterminowo jako środek chemoprewencyjny u osób zdrowych, ale zaliczających się do grona ludzi o zwiększonym ryzyku choroby nowotworowej (stres, zanieczyszczenie środowiska, narażenie na kontakt z substancjami rakotwórczymi). 

Moringa

Liście moringi zawierają ogromny potencjał prozdrowotny wynikający z obecności w ich składzie wielu związków bioaktywnych, gdzie najważniejsze z nich to: flawonoidy (mirycetyna, kwercetyna, kaempferol, izoramnetyna, rutyna); kwasy fenolowe (w tym chlorogenowy, elagowy, galusowy, a także kawowy, kumarowy i ferulowy); alkaloidy (niazyryna, morynginina); taniny; saponiny; fityniany; szczawiany; sterole; glukozynolany (oraz powstające z nich izotiocyjaniny); substancje mineralne (wapń, potas, fosfor); karotenoidy (luteina, β-karoten, zeaksantyna) – prekursory witaminy A; witamina C i E oraz foliany charakteryzujące się wysoką biodostępnością. 

Moringa to mocarna roślinka:

  • Działa kardioprotekcyjnie - reguluje gospodarkę cholesterolową, obniża ciśnienie krwi oraz hamuje agregację (sklejanie się) płytek krwi.
  • Działa przeciwcukrzycowo - wpływa korzystnie na gospodarkę węglowodanową, obniża poziom glukozy, zwiększa poziom insuliny, zwiększa zapas glikogenu w tkankach, hamuje tworzenie produktów glikacji AGE (zwiększona ilość AGE powoduje choroby przewlekłe i powikłania cukrzycowe takie jak choroby nerek, retinopatię, neuropatię). Moringa odwraca zmiany degeneracyjne w komórkach trzustki.
  • Zmniejsza obrzęki i stany zapalne przy artretyzmie poprzez wpływ na obniżenie poziomu czynnika reumatoidalnego RF oraz prozapalnych cytokin TNF-alfa, interleukin 1 oraz IL-6.
  • Hamuje wzrost wielu patogennych bakterii i grzybów.

Kiszenie warzyw 

Kiszenie sprawia, że wszystkie zawarte w nich składniki mineralne stają się lepiej przyswajalne, natomiast zawartość witaminy C oraz witamin z grupy B rośnie względem warzyw surowych. Cenne związki antocyjanowe (barwniki) naturalnie zawarte w warzywach podczas kiszenia ulegają utrwaleniu – to właśnie te związki sprawiają, że soki z warzyw kiszonych stanowią profilaktykę, oraz wspomagają leczenie chorób układu pokarmowego i krwionośnego oraz chorób nowotworowych.

Składniki:

Sok z ekologicznej czerwonej kapusty kiszonej 98%, ekologiczna moringa 1%, sól kłodawska 1%.
Kapusta + Moringa: NFC - tłoczony, nie z koncentratu, produkt pasteryzowany.

Wartość odżywcza w 100 ml produktu:

Wartość energetyczna 65 kJ / 15 kcal
Tłuszcz <0,5 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone <0,1 g
Węglowodany 2,8 g
- w tym cukry <0,5 g
Białko 1,0 g
Sól 1,20 g

Szczegóły produktu

Certyfikowany produkt rolnictwa ekologicznego
PL-EKO-07 Rolnictwo Polska
NFC - nie z koncentratu
Bezpośrednio tłoczony, bez dodatku wody.
Bez GMO
Wszystkie produkty ekologicznie nie zawierają GMO.
Bez glutenu
Wszystkie owoce i warzywa nie zawierają glutenu.
Bez dodatku cukru
Zawiera wyłącznie naturalnie występujące cukry.
Odpowiedni dla Vegan
Tak.
100% naturalny
Nie zawiera wzmacniaczy smaku, konserwantów, sztucznych barwników i żadnych innych chemicznych dodatków.
Kiszony
Tak. Kwasowość 3,5-4 pH.
Kraj pochodzenia surowców ekologicznych
Polska

Opinie (0)

Ten produkt nie posiada jeszcze opinii