

Sok z Kapusty Czerwonej kiszonej i Moringi, ekologiczny, Biofood

Sok z czerwonej kapusty kiszonej wzbogacony moringą - to doskonałe połączenie sprawia, że ten pyszny sok dostarcza ogromnej ilości substancji odżywczych i prozdrowotnych. Dzięki temu stanowi on doskonałą profilaktykę wielu chorób cywilizacyjnych oraz wykazuje działanie chemoprewencyjne. Wzmacnia organizm, pobudza detoksykację, wspiera pracę serca i poprawia gospodarkę insulinową organizmu.
Zwycięzca targów Natura Food 2017 dla najlepszego produktu ekologicznego!
![]() |
Sok z Kapusty Czerwonej kiszonej i Moringi
Kapusta + Moringa kiszona - 100% sok ekologiczny tłoczony.
Łączy w sobie kardioprotekcyjne, przeciwcukrzycowe i przeciwzapalne właściwości moringi z wspomagającymi detoksykację i przeciwnowotworowymi właściwościami kapusty czerwonej. Odpowiedzialne za te właściwości fitoskładniki stają się łatwiej przyswajalne dla organizmu dzięki zastosowanemu procesowi kiszenia.
Czerwona kapusta
To niepozorne warzywo stanowi bardzo bogate źródło wielu cennych, naturalnych substancji. Zawiera między innymi:
- Glukozynolany – które, łatwo ulegają hydrolizie do izotiocyjanów i indoli, które wpływają na aktywację tzw. enzymów detoksykacji, hamują podziały komórek nowotworowych i usprawniają pracę układu odpornościowego! Pobudzanie syntezy enzymów odtruwających usprawnia neutralizowanie i wydalanie z organizmu czynników mutagennych i rakotwórczych. Dzięki tej właściwości możemy kapustę czerwoną zaliczyć do roślin nie tylko wspomagających detoksykację, ale również chroniących DNA komórek przed uszkodzeniem i mutacjami. To efektywne działanie prowadzi do zmniejszenia ryzyka powstania raka.
- Związki polifenolowe (głównie flawonoidy) - mają istotne znaczenie w profilaktyce wielu schorzeń i chorób cywilizacyjnych dzięki ochronie przed wolnymi rodnikami.
- Witaminy: C, K, A oraz wit. z grupy B w tym kwas foliowy.
- Składniki mineralne (mangan, potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo).
- Błonnik.
- Antocyjany – czyli naturalne barwniki roślinne w wielu badaniach wykazują biologiczną aktywność przeciwnowotworową. To związki całkowicie bezpieczne i nietoksyczne, dzięki czemu mogą być stosowane długoterminowo jako środek chemoprewencyjny u osób zdrowych, ale zaliczających się do grona ludzi o zwiększonym ryzyku choroby nowotworowej (stres, zanieczyszczenie środowiska, narażenie na kontakt z substancjami rakotwórczymi).
Moringa
Liście moringi zawierają ogromny potencjał prozdrowotny wynikający z obecności w ich składzie wielu związków bioaktywnych, gdzie najważniejsze z nich to: flawonoidy (mirycetyna, kwercetyna, kaempferol, izoramnetyna, rutyna); kwasy fenolowe (w tym chlorogenowy, elagowy, galusowy, a także kawowy, kumarowy i ferulowy); alkaloidy (niazyryna, morynginina); taniny; saponiny; fityniany; szczawiany; sterole; glukozynolany (oraz powstające z nich izotiocyjaniny); substancje mineralne (wapń, potas, fosfor); karotenoidy (luteina, β-karoten, zeaksantyna) – prekursory witaminy A; witamina C i E oraz foliany charakteryzujące się wysoką biodostępnością.
Moringa to mocarna roślinka:
- Działa kardioprotekcyjnie - reguluje gospodarkę cholesterolową, obniża ciśnienie krwi oraz hamuje agregację (sklejanie się) płytek krwi.
- Działa przeciwcukrzycowo - wpływa korzystnie na gospodarkę węglowodanową, obniża poziom glukozy, zwiększa poziom insuliny, zwiększa zapas glikogenu w tkankach, hamuje tworzenie produktów glikacji AGE (zwiększona ilość AGE powoduje choroby przewlekłe i powikłania cukrzycowe takie jak choroby nerek, retinopatię, neuropatię). Moringa odwraca zmiany degeneracyjne w komórkach trzustki.
- Zmniejsza obrzęki i stany zapalne przy artretyzmie poprzez wpływ na obniżenie poziomu czynnika reumatoidalnego RF oraz prozapalnych cytokin TNF-alfa, interleukin 1 oraz IL-6.
- Hamuje wzrost wielu patogennych bakterii i grzybów.
Kiszenie warzyw
Kiszenie sprawia, że wszystkie zawarte w nich składniki mineralne stają się lepiej przyswajalne, natomiast zawartość witaminy C oraz witamin z grupy B rośnie względem warzyw surowych. Cenne związki antocyjanowe (barwniki) naturalnie zawarte w warzywach podczas kiszenia ulegają utrwaleniu – to właśnie te związki sprawiają, że soki z warzyw kiszonych stanowią profilaktykę, oraz wspomagają leczenie chorób układu pokarmowego i krwionośnego oraz chorób nowotworowych.
Składniki:
Sok z ekologicznej czerwonej kapusty kiszonej 98%, ekologiczna moringa 1%, sól kłodawska 1%.
Kapusta + Moringa: NFC - tłoczony, nie z koncentratu, produkt pasteryzowany.
Wartość odżywcza w 100 ml produktu:
Wartość energetyczna | 65 kJ / 15 kcal |
Tłuszcz | <0,5 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | <0,1 g |
Węglowodany | 2,8 g |
- w tym cukry | <0,5 g |
Białko | 1,0 g |
Sól | 1,20 g |
Szczegóły produktu
- Certyfikowany produkt rolnictwa ekologicznego
- PL-EKO-07 Rolnictwo Polska
- NFC - nie z koncentratu
- Bezpośrednio tłoczony, bez dodatku wody.
- Bez GMO
- Wszystkie produkty ekologicznie nie zawierają GMO.
- Bez glutenu
- Wszystkie owoce i warzywa nie zawierają glutenu.
- Bez dodatku cukru
- Zawiera wyłącznie naturalnie występujące cukry.
- Odpowiedni dla Vegan
- Tak.
- 100% naturalny
- Nie zawiera wzmacniaczy smaku, konserwantów, sztucznych barwników i żadnych innych chemicznych dodatków.
- Kiszony
- Tak. Kwasowość 3,5-4 pH.
- Kraj pochodzenia surowców ekologicznych
- Polska
Zobacz także


Kapusta Kiszona, ekologiczna, Biofood

Przecier Pomidorowy, ekologiczny, Biofood

Ogórki Kiszone, ekologiczne, Biofood

Barszcz, ekologiczny, Biofood
10 innych produktów w tej samej kategorii:

Sok z Pietruszki Kiszonej, ekologiczny,...

Sok z Ogórków Kiszonych, ekologiczny, BioFood

Sok z Marchwi Kiszonej, ekologiczny, BioFood

Sok z Selera Kiszonego, ekologiczny, BioFood

Sok Wielowarzywny Kiszony, ekologiczny,...

Sok z Kapusty Kiszonej, ekologiczny, BioFood

Sok z Kapusty Czerwonej Kiszonej,...

Sok z Kalafiora Kiszonego, ekologiczny,...

Sok z Brokułów Kiszonych, ekologiczny,...

Opinie (0)