


Olej z Nasion Papryki - zimnotłoczony, nieoczyszczony O'lvita

Olej z nasion słodkiej papryki cechuje się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych wielonienasyconych i karotenoidów.
Posiada bardzo wyrazisty smak i aromat papryki z lekką nutką ostrości, którą zawdzięcza obecności capsaicyny w ilości 2 mg / 100 g (lekko pikantny). Zawiera witaminę E (77,3 mg / 100 g). Intensywnie czerwony kolor, który zawdzięcza wysokiej zawartości karotenoidów jest niewątpliwą cechą charakterystyczną tego oleju.
Nasiona i olej z pestek papryki kryją w sobie szereg cennych właściwości prozdrowotnych. Olej zimnotłoczony i nierafinowany wytłoczony z tych pestek zbudowany jest z kwasów tłuszczowych:
-
wielonienasyconych 74% (głównie kwas linolowy)
-
jednonienasyconych 10,5% (kwas oleinowy)
-
nasyconych 15,5% (głównie kwas palmitynowy)
Olej z pestek papryki – jak wpływa na organizm?
Olej z papryki dzięki kwasom nienasyconym pozytywnie wpływa serce i układ krwionośny. Ponadto wysoka zawartość witaminy E oraz karotenoidów: luteiny i zeaksantyny (prekursorów witaminy A) przyczynia się do:
-
poprawy zdrowia oczu i prawidłowego widzenia (w tym widzenia o zmroku),
-
profilaktyki chorób oczu wieku starszego (zwyrodnienie plamki żółtej, zaćma),
-
prawidłowego wzrostu kości,
-
prawidłowego stanu komórek nabłonkowych, co ma niebagatelne znaczenie zarówno dla śluzówek jamy ustnej, żołądka i całego przewodu pokarmowego; jak również dróg oddechowych i układu moczowego.
Olej z nasion papryki tłoczony na zimno to zdrowa żywność, która poprawia metabolizm i działa hamująco na wzrost grzybów, dzięki czemu można go wykorzystywać do walki z grzybicą i kandydozą. Nienasycone kwasy tłuszczowe dzięki metodzie tłoczenia na zimno pozostają niezmienione i chronią nasz układ sercowo-naczyniowy. Natomiast karotenoidy – wspierające zdrowie naszych oczu stoją na straży poprawnego widzenia. Dodatkowo prawidłowy nabłonek dróg oddechowych zabezpiecza nas przed infekcjami.
Zastosowanie
Olej z pestek papryki zimnotłoczony jest niezwykle aromatyczny i wyrazisty. Jego lekko ostry smak doskonale uzupełnia smak sałatek i pieczonych warzyw nadając im wyraźnego aromatu papryki. Dodatkowo czerwony kolor sprawia, że danie wygląda nietuzinkowo. Olej z pestek papryki nierafinowany przeznaczony jest do spożywania na zimno.
Nasz sklep z naturalnymi olejami i zdrową żywnością proponuje również inne oleje spożywcze o dobroczynnym działaniu na organizm m.in. olej z oregano, olej rzepakowy i olej z rokitnika. Zachęcamy do składania zamówień.
Szczegóły produktu
- Nierafinowany
- Tak.
- Tłoczony na zimno
- Tak.
- Nieoczyszczony
- Tak.
- Kwasy nasycone w 100 g
- 15,5 g
- Kwasy jednonienasycone w 100 g
- 10,5 g
- - w tym kwas oleinowy - Omega 9
- 9 g
- Kwasy wielonienasycone w 100 g
- 74 g
- - w tym kwas linolowy LA - Omega 6
- 73,5 g
- Kraj pochodzenia:
- Węgry
Opinie (0)