



Olej z Kiełków Pszenicy - zimnotłoczony, nieoczyszczony O'lvita

Olej z kiełków pszenicy otrzymywany jest z zarodków ziaren pszenicy. Jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (ok 75%) w tym omega 3 ok 10%.
Charakteryzuje się też największą zawartością witaminy E (alfa-tokoferol) spośród wszystkich olejów roślinnych! W 100 g oleju znajduje się aż 260-310 mg witaminy E!
Dodatkowo olej z kiełków pszenicy zawiera spore liści naturalnie występujących steroli roślinnych (4395 mg / 100 g) oraz oktakozanolu (234 mg / 100 g), które korzystnie wpływają na gospodarkę lipidową organizmu.
Wielokrotnie wyróżniany:
- I miejsce za Najlepszy Produkt Żywnościowy, Targi Zdrowie ma Smak 2015 r.
- Złoty Medal w kategorii Polski Produkt Naturalny, Natura Food Łódź 2016 r.
- TOP PRODUKT „Doceń polskie” 2018 r.
Nasz sklep z naturalnymi olejami i zdrową żywnością oferuje olej z kiełków pszenicy, czyli prawdziwy eliksir młodości. Jego główną zaletą jest bardzo wysoka zawartość witaminy E – jedna łyżka (10 g) oleju pokrywa 258% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na tę witaminę. Dzięki niej olej z zarodków pszenicy wykazuje właściwości przeciwutleniające, anty rodnikowe i ochronne. Można go dodawać do innych olejów, by przedłużyć ich trwałość i zwiększyć odporność na jełczenie.
Zalety oleju z kiełków pszenicy
Olej z kiełków pszenicy nierafinowany wytłaczany jest z części ziarna tzw. zarodka – to tam zmagazynowane się najcenniejsze składniki potrzebne dla wykiełkowania ziarna. Wydajność tłoczenia to zaledwie 2% i aby uzyskać 1 litr oleju, potrzeba wytłoczyć aż 40 kg zarodków pszennych. Olej z kiełków pszenicy do picia to zdrowa żywność, która wywiera pozytywny wpływ na cały organizm. Spowalnia procesy starzenia, zapobiega powstawaniu wielu chorób.
-
Wspomaga zdrowie serca i układu krwionośnego. Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, zapobiega tworzeniu się blaszek miażdżycowych. Pozytywnie wpływa na gospodarkę cholesterolową w organizmie. Przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia zawału serca i udaru mózgu. Chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem.
-
Dba o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Wpływa na poprawę samopoczucia i redukuje stres. Dodatkowo zawiera lecytyny i cholinę pełniące funkcje budulcowe i ochronne dla mózgu i tkanek nerwowych.
-
Czuwa nad prawidłową przemianą materii i wzmacnia barierę ochronną ścian żołądka. Chroni wątrobę.
-
Wskazany jest również w diecie kobiet w ciąży. Zmniejsza ryzyko poronień i zapobiega powstawaniu wad wrodzonych płodu.
Olej z kiełków pszenicy spożywczy jest przeznaczony do spożywania na zimno. Profilaktycznie, jako suplementację zaleca się spożywać 2-5 łyżeczek dziennie.
Olej z kiełków pszenicy — zastosowanie w kosmetyce.
Olej z kiełków pszenicy na włosy sprawia, że mniej wypadają i szybciej rosną.Olejek ma też szerokie zastosowanie w pielęgnacji skóry.
-
Koi i goi stany zapalne.
-
Poprawia jędrność i elastyczność.
-
Chroni przed wolnymi rodnikami.
-
Spowalnia procesy starzenia.
-
Poprawia mikro krążenie, co wpływa na lepsze zaopatrzenie komórek w substancje odżywcze.
-
Olej z kiełków pszenicy na twarz zawiera naturalny filtr przeciwsłoneczny o faktorze ok. 20, ogranicza więc działanie promieni UV.
Olej z kiełków pszenicy — Twoja inwestycja w zdrowie
Olejek z kiełków pszenicy stosowany profilaktycznie wpłynie pozytywnie na Twoje zdrowie i wygląd. Ogrom korzyści, jakie niesie ze sobą stosowanie z oleju z kiełków pszenicy, sprawia, że ten zakup się opłaca! Wypróbuj też inne oleje spożywcze. Proponujemy olej z nasion papryki, olej rzepakowy i olej z pietruszki. Zachęcamy do składania zamówień.
Szczegóły produktu
- Nierafinowany
- Tak.
- Tłoczony na zimno
- Tak.
- Nieoczyszczony
- Tak.
- Kwasy nasycone w 100 g
- 17 g
- Kwasy jednonienasycone w 100 g
- 13 g
- - w tym kwas oleinowy - Omega 9
- 12 g
- Kwasy wielonienasycone w 100 g
- 69 g
- - w tym kwas linolowy LA - Omega 6
- 58 g
- - w tym kwas alfa-linolenowy ALA - Omega 3
- 9 g
- Kraj pochodzenia:
- Węgry
Zobacz także

Opinie (1)