



Olej z Awokado - zimnotłoczony, nieoczyszczony Ol'Vita

Olej z awokado to bardzo wyjątkowy olej, wytłaczany jest z miąższu owocu, a nie pestek/nasion jak to jest w przypadku większości olejów.
Jego smak, zapach jest bardzo delikatny jak owoc z którego został wytłoczony. Posiada zielonkawy kolor – doskonale komponuje się w sałatkach. Zawiera aż 66% kwasów tłuszczowych omega 9, 16 - 23,4 mg witaminy E, chlorofil (16-50 ppm / 100 g oleju), fitosterole i glutation.
Olej z awokado
Tłoczony z niezwykłego owocu jakim jest awokado. Dlaczego niezwykłego? Ponieważ awokado to owoc, który dostarcza nam przede wszystkim jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, a nie węglowodanów jak to zwykle bywa, gdy mówimy o owocach. Kwasy tłuszczowe pochodzące z owocu chronione są przez szereg antyutleniaczy i witamin dzięki czemu olej z awokado jest niezwykle trwały. Największym antyutleniaczem w oleju z awokado jest glutation, który znacząco poprawia trwałość oleju oraz witamina E w ilości 16-23 mg / 100 g. Jedna 10 g łyżka oleju z awokado pokrywa 13,3% dziennego zapotrzebowania na witaminę E.
Awokado zawiera witaminy z grupy B, witaminę K, C i E, karotenoidy (głównie luteinę), chlorofil (16-50 ppm/100 g oleju), fitosterole, a także dużo potasu (więcej niż w bananie!). Wszystkie te substancje przyczyniają się do poprawy zdrowia i samopoczucia. To właśnie za tak bogaty skład sprawia, że olej z awokado:
- poprawia funkcjonowanie i prawidłowy rozwój układu nerwowego,
- chroni nerki,
- dba o prawidłowe widzenie i zdrowie oczu (dzięki zawartości luteiny),
- zmniejsza stany zapalne (polifenole i flawonoidy),
- zawiera sporo potasu co sprawia, że olej ten korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi,
- fitosterole regulują gospodarkę lipidową organizmu,
- jest skuteczny w terapii zapalenia i zwyrodnienia stawów dzięki symulacji produkcji kolagenu i działaniu przeciwzapalnemu,
- wykazuje właściwości przeciwzakrzepowe,
- poprawia wchłanianie substancji odżywczych z pożywienia (karotenoidów, luteiny oraz likopenu),
- może okazać się pomocny w redukowaniu bóli głowy (awokado zawiera salicylany),
- doskonały w diecie przyszłej matki.
W kosmetyce
Często stosowany w pielęgnacji skóry wymagającej odżywienia i ochrony. Nawilża, odżywia i chroni. jest niezwykle dobrze tolerowany przez skórę ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych, które wykazują powinowactwo z sebum (naszą naturalną ochroną skóry). Olej z awokado pobudza produkcję kolagenu tym samym spowalniając efekty starzenia.
W kuchni
Olej z awokado produkt, którego nie może zabraknąć w twojej kuchni. Pełnowartościowy, smaczny i bardzo zdrowy olej doskonale nada się do sałatek, pieczonych warzyw, majonezów i sosów. Mimo wysokiej temperatury dymienia, aby zachować jak najwięcej jego prozdrowotnych właściwości, najlepiej nie poddawać go obróbce termicznej.
Szczegóły produktu
- Nierafinowany
- Tak.
- Tłoczony na zimno
- Tak.
- Nieoczyszczony
- Tak.
- Kwasy nasycone w 100 g
- 16 g
- Kwasy jednonienasycone w 100 g
- 75 g
- - w tym kwas oleinowy - Omega 9
- 66 g
- Kwasy wielonienasycone w 100 g
- 10 g
- - w tym kwas linolowy LA - Omega 6
- 8,85 g
- Kraj pochodzenia:
- Nowa Zelandia / Kenia
Zobacz także

Opinie (0)