



Olej Kokosowy - ekologiczny, nierafinowany, VIRGIN, BioFood

Olej kokosowy z certyfikatem rolnictwa ekologicznego. Doskonały do dań na gorąco i zimno. posiada pyszny kokosowy smak i aromat.
Zawiera bardzo stabilne kwasy tłuszczowe nasycone w tym ok 50% kwasu laurynowego oraz ok 13-14% kwasów tłuszczowych MCT (kaprylowy, kaprynowy).
Olej kokosowy BioFood
Wytłaczany jest z ekologicznego surowca pochodzącego ze Sri Lanki.
Posiada doskonałą odporność termiczna dzięki temu, że zawiera 90% kwasów tłuszczowych nasyconych. Doskonale nadaje się do dań na gorąco w tym do smażenia. Nadaje potrawom krótko gotowanym aromat kokosa (zupy, naleśniki), natomiast podczas dłuższej obróbki termicznej dań z udziałem oleju kokosowego nie obserwuje się aromatu kokosa (mięsa, pieczenie, frytki).
Olej kokosowy jest produktem naturalnym nie zwierającym żadnej chemii czy konserwantów. Jest to niezwykły tłuszcz ponieważ zawiera bardzo cenne dla naszego zdrowia kwasy tłuszczowe MCT (średniołańcuchowe C12, C8 i C10): laurynowy, kaprylowy i kaprynowy.
Kwas laurynowy
To średniołańcuchowy kwas tłuszczowy (C12), którego w oleju kokosowym jest prawie ok 40-50%. Mimo przynależenia do grupy "średniołańcuchowców" (pod względem chemicznym) to jest on metabolizowany tak samo jak kwasy długo łańcuchowe.
- Posiada doskonałe właściwości antybakteryjne, grzybobójcze i wirusobójcze
- Wywiera pozytywny wpływ na kondycję i pracę naszych jelit.
- Działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo.
Kwasy kaprylowy i kaprynowy - MCT
To średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (C8 i C10), które zarówno z punktu widzenia budowy, jak i sposobu metabolizowania przez organizm są "pełnoprawnymi kwasami MCT. W oleju kokosowym występują łącznie w ilości ok 13-14%.
- Są to kwasy, które są całkowicie metabolizowane w wątrobie dając czystą, szybką energię.
- Nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej.
- Szybko zwiększają uczucie nasycenia dzięki czemu jesteśmy syci szybciej i na dłużej co przedkłada się na realną możliwość utraty zbędnych kilogramów.
- Wspierają walkę z przerostami drożdży Candida w jelitach.
- Zmniejszają stany zapalne w organizmie.
- Trwają badania nad pozytywnym wpływem kwasów MCT na poprawę pamięci u osób cierpiących na chorobę Alzheimera. Wyniki są bardzo obiecujące.
Olej kokosowy w kosmetyce
Wszechstronne działanie oleju kokosowego nie ogranicza się tylko do jego spożywania. Jest to doskonały środek pielęgnacyjny dla skóry, włosów i paznokci. Bardzo dobrze rozprowadza się na skórze i jest niezwykle delikatny. Nadaje się do pielęgnacji niemowląt jako zamiennik chemicznych oliwek dla niemowląt oraz jako ochronny dla skóry dodatek do kąpieli. Dzięki właściwościom antybakteryjnym, przeciwgrzybiczym i przeciwwirusowym jest stosowany do produkcji domowych, ekologicznych past do zębów oraz do płukania jamy ustnej olejem (ssanie oleju).
Składniki:
Ekologiczny olej kokosowy Virgin 100%, nierafinowany, z pierwszego tłoczenia, tłoczony na zimno.
Bio Olej Kokosowy Virgin: produkt niepasteryzowany.
Wartość odżywcza w 100 ml produktu:
Wartość energetyczna | 3760 kJ / 900 kcal |
Tłuszcz | 100 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 91,0 g |
Węglowodany | 0,0 g |
- w tym cukry | 0,0 g |
Białko | 0,0 g |
Sól | 0,0 g |
Szczegóły produktu
- Nierafinowany
- Tak.
- Tłoczony na zimno
- Tak.
- Z pierwszego tłoczenia
- Tak.
- Certyfikowany produkt rolnictwa ekologicznego
- PL-EKO-07 Rolnictwo Spoza UE
- Bez GMO
- Wszystkie produkty ekologicznie nie zawierają GMO.
- 100% naturalny
- Nie zawiera wzmacniaczy smaku, konserwantów, sztucznych barwników i żadnych innych chemicznych dodatków.
- Kraj pochodzenia surowców ekologicznych
- Sri Lanka
Zobacz także
1 inny produkt w tej samej kategorii:

Opinie (2)