



Ocet Jabłkowy - ekologiczny, nieklarowany, BioFood - 0.25, 0.5 i 0.7 l

Nieklarowany, niepasteryzowany ocet jabłkowy od ponad 2000 lat wykorzystywany jest do przyprawiania i konserwowania żywności.
Poza walorami smakowymi doceniony został za swoje szczególne właściwości prozdrowotne. Pomocny w walce z cukrzycą, nadciśnieniem, nadwagą oraz w kosmetyce jako doskonały tonik czy odżywka do włosów.
Ocet jabłkowy
Dzięki procesowi fermentacji octowej staje się bogaty w składniki bioaktywne, takie jak: kwas octowy, jabłkowy, galusowy, kawowy i chlorogenowy oraz katechiny (występują również w herbacie zielonej) - o silnych właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych.
Właściwości octu jabłkowego:
- Wspomaga leczenie i profilaktykę antycukrzycową. Liczne badania wykazały, że ocet jabłkowy posiada właściwości obniżające poziom cukru we krwi oraz zwiększające wrażliwość na insulinę. Szczególnie dobre rezultaty uzyskiwano u osób w tzw stanie "przedcukrzycowym";
- Zakwasza żołądek – poprawia trawienie, leczy zgagę i refluks spowodowany niedokwaszeniem żołądka, chroni przed zatruciem pokarmowym oraz zwiększa wchłanianie ważnych składników mineralnych z pożywienia;
- Pomaga w walce z nadwagą – pobudza metabolizm, leczy zaparcia oraz zmniejsza łaknienie;
- Pozytywnie wpływa na na układ sercowo-naczyniowy poprzez oddziaływanie polifenoli na gospodarkę lipidową i obniżanie ciśnienia krwi;
- Działa antybakteryjnie - roztwór octu z ciepłą wodą można stosować do płukania bolącego gardła;
- Zmniejsza wydzielanie śluzu, co pomaga w oczyszczaniu zatok;
- Pomaga w stanach przewlekłego zmęczenia;
- Zapobiega "zakwasom" po zwiększonym wysiłku fizycznym.
Stosowany zewnętrznie:
- Wykazuje właściwości kojące po ukąszeniach owadów czy poparzeniach słonecznych;
- Okłady z octu jabłkowego zmniejszają obrzęki i siniaki;
- Doskonały jako tonik do twarzy – leczy stany zapalne skóry, działa ściągająco przeciwzapalnie i przeciwtrądzikowo;
- Stosowany do płukania włosów - równoważy poziom ph skóry głowy, pomaga walczyć z łupieżem, wygładza i nadaje włosom blask i miękkość.
Dla domu:
- Neutralizuje zapachy;
- Doskonale nadaje się do mycia owoców i warzyw z pozostałości pestycydów i niepożądanych bakterii.
Składniki:
Ocet z jabłek ekologicznych 5%.
Bio Ocet Jabłkowy: produkt niepasteryzowany, niefiltorwany.
Wartość odżywcza w 100 ml produktu:
Wartość energetyczna | 92 kJ / 22 kcal |
Tłuszcz | <0,5 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | <0,1 g |
Węglowodany | <0,5 g |
- w tym cukry | <0,1 g |
Białko | 0,0 g |
Sól | 0,00 g |
Szczegóły produktu
- Certyfikowany produkt rolnictwa ekologicznego
- PL-EKO-07 Rolnictwo Polska
- Bez GMO
- Wszystkie produkty ekologicznie nie zawierają GMO.
- Bez glutenu
- Wszystkie owoce i warzywa nie zawierają glutenu.
- Bez dodatku cukru
- Zawiera wyłącznie naturalnie występujące cukry.
- Bez dodatku soli
- Zawiera naturalnie występujący sód.
- Odpowiedni dla Vegan
- Tak.
- 100% naturalny
- Nie zawiera wzmacniaczy smaku, konserwantów, sztucznych barwników i żadnych innych chemicznych dodatków.
- Kraj pochodzenia surowców ekologicznych
- Polska
Zobacz także


Sok z Marchwi Kiszonej, ekologiczny, BioFood

Sok Jabłkowy, ekologiczny, tłoczony - Biofood

Sok Marchwiowo-Jabłkowy, ekologiczny, NFC,...

Sok Jabłkowo-Burakowy, ekologiczny, NFC,...

Sok Jabłkowo-Selerowy, ekologiczny, NFC,...

Sok Porzeczkowo-Jabłkowy, ekologiczny,...

Sok Jabłkowo-Brzoskwiniowy, ekologiczny,...

Sok Śliwkowo-Jabłkowy, ekologiczny, NFC,...

Sok Aroniowo-Jabłkowy, ekologiczny, NFC,...

Opinie (2)